Zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu, to powód licznych chorób. Sięgasz po farmaceutyki i dalej narzekasz na zdrowie. Często odwiedzasz przychodnie, być może szpitale, albo udajesz że wszystko jest w porządku, do czasu …
Jeśli źle się czujesz, wypadają Ci włosy, uskarżasz się na ból głowy, masz problemy ze snem, odczuwasz ciągłe dolegliwości zdrowotne, a nawet męczy Cię jakaś choroba, to z dużym prawdopodobieństwem przyczyną jest zakwaszenie organizmu.

Co możesz zrobić, aby to sprawdzić?
Posłuż się papierkiem lakmusowym kupionym w aptece lub zajrzyj do wyników ogólnego badania moczu. Wartości normatywne pH wynoszą od 4,5 do 8. Jednak idealne pH dla moczu wynosi 6,5-7,2. Wynik pH 7-8 (odczyn lekko zasadowy) można spotkać u wegetarian i wegan. Jeżeli poziom pH moczu wynosi 8, może to sugerować np. infekcję bakteryjną dróg moczowo-płciowych lub hiperkaliemię. Natomiast im mniejsza wartość poniżej 6,5, tym organizm jest bardziej zakwaszony. Wydalanie nadmiaru kwasów wraz z moczem jest pierwszym z możliwych sposobów oczyszczania się organizmu. Jeśli jest ich za dużo, kwasy zaczynają gromadzić się w tkance łącznej, w następnej kolejności w chrząstkach, stawach, ścięgnach i mięśniach. Stąd mamy bóle reumatyczne i stany zwyrodnieniowe układu kostnego (artroza). Zakwaszenie zbiera jeszcze większe żniwo. Wszelkie choroby autoimmunologiczne są z nim powiązane. Dna moczanowa lub podwyższenie kwasu moczowego we krwi oraz zgaga są pierwszymi alarmującymi symptomami katastrofalnego zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie zwiększa podatność na infekcje i stresy emocjonalne.
Skąd się to bierze? Ma tu swój udział zanieczyszczenie środowiska i żywności, czyli dostęp i wchłanianie substancji toksycznych. Powodem jest również niewłaściwie skomponowana codzienna dieta, w której obfitują słodycze, konserwy, chemiczne dodatki do żywności, produkty wysokobiałkowe (mięso, ryby, jajka). Zakwaszające działanie ma również alkohol, sery i twarogi oraz produkty zbożowe. Te ostatnie im bardziej przetworzone tym gorzej, gdyż mąki wysoko oczyszczone o niskim typie (np. 550), zawierają dużo mniej korzystnych minerałów niż mąki z pełnego przemiału (np. 2000). Lekko zakwaszające produkty, to nasiona roślin strączkowych oraz kasza gryczana. Do zasadotwórczych zaliczamy surowe mleko, jogurt, śmietanę i zioła, kaszę jaglaną oraz owoce i warzywa . To one powinny być głównym składnikiem naszej diety. Żywność zasadotwórcza neutralizuje wytwarzane kwasy. Jeśli jest jej za mało, organizm czerpie wapń z kości dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej we krwi prowadząc w ostateczności do osteoporozy.

Fot. <a href=”https://pl.depositphotos.com/category/objects.html”>Smaczne włoskie pizze, Rzym, Włochy – null</a>
Jeśli jesteś zakwaszony zacznij od wprowadzenia diety składającej się w większości z żywności zasadotwórczej, w mniejszym stopniu lekko zakwaszającej i sporadycznie zakwaszającej.
Jeśli potrzebujesz pomocy w ustaleniu składu posiłków, skorzystaj z oferty dietetyka. Możliwa jest usługa online.
Umiarkowana aktywność fizyczna będzie bardzo ważnym atutem w oczyszczaniu organizmu z kwasów. Z kolei zbyt intensywna odwrotnie – będzie sprzyjać zakwaszeniu doprowadzając m. in. do problemów z metabolizowaniem kwasów i ich usuwaniem z organizmu (kwas mlekowy, kwas moczowy).
Można się też wspomagać preparatami zawierającymi dwuwęglan sodu, dwuwęglan potasu i cytrynian sodu), ale po uprzedniej konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Nie zawsze suplementacja jest bezpieczna. Skuteczność działania u intensywnie trenujących sportowców będzie wymagała sporych ilości preparatu, nawet 200-400 mg/kg m.c. Należy go stosować w podzielonych dawkach razem z posiłkami. Możliwe skutki uboczne, to dyskomfort żołądkowo-jelitowy żołądkowo-jelitowy, mdłości, wymioty i biegunki.