WHR

WHR – Określenie typu sylwetki

WHR - otyłość brzuszna
Otyłość androidalna – kształt jabłka

Wskaźnik WHR (ang. waist-hip ratio) – współczynnik określający typ otyłości związany z rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej, obliczany na podstawie obwodu pasa i bioder.

WHR = P/BP – obwód pasa (cm)

Przykład: WHR = 116 cm/126 cm = 0,92

B – obwód bioder (cm)

WHR równe 0,92 u kobiety oznacza, że występuje u niej otyłość typu androidalnego.

PłećWHRTyp otyłości
Kobiety>0,85androlidalna
jabłko
Kobiety<0,85gynoidalna
gruszka
Mężczyźni>0,94androlidalna
jabłko
Mężczyźni<0,94gynoidalna
gruszka

Otyłość uogólniona – zawartość tkanki tłuszczowej zwiększona we wszystkich częściach ciała.

Uważa się, że układ tkanki tłuszczowej jest ważniejszy niż jego ogólna ilość, gdyż dzięki niemu można oszacować ryzyko takich zaburzeń metabolizmu jak choroby serca, cukrzyca typu 2, kamica pęcherzyka żółciowego. Na przykład tłuszcz zgromadzony głównie wokół brzucha (tłuszcz trzewny) nadaje mu kształt „jabłka”. Otyłość tego typu łączy się z wysokim ryzykiem dla zdrowia. W przypadku osób z sylwetką o kształcie „gruszki”, tłuszcz gromadzi się wokół bioder i ud. Typ pierwszy występuje częściej.

Sposób rozmieszczenia tkanki tłuszczowej jest częściowo uwarunkowany genetycznie i częściowo określony przez równowagę hormonalną (poziom estrogenów i testosteronu).

Jeśli masz kłopot z niedowagą, nadwagą, otyłością lub po prostu chcesz się dowiedzieć jakie najlepsze są dla Ciebie proporcje pokarmów w diecie, aby zdrowo się odżywiać - zapraszam do skorzystania z pakietu dietetycznej opieki specjalistycznej - Leczenie żywieniem - Dietetyk kliniczny

Innym parametrem oceniającym sylwetkę jest wskaźnik masy ciała BMI, który określany jest jako proporcja masy ciała w stosunku do wzrostu.

Jeśli chcesz sprawdzić przykładowy wynik analizy składu ciała z podaniem typu sylwetki WHR i wskaźnika masy ciała BMI , kliknij poniżej.

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.