Tłusty czwartek

 Tłusty czwartek obfity w kalorie

Słodki, mięciutki, rozpływający się w ustach, z ulubionym nadzieniem. Taki jest prawdziwy PĄCZEK

Pączek

Każdy wie, że jest kaloryczny, ale dla przypomnienia podaję jego wartość odżywczą: w 100 g: 414 kcal, 7,6 g białka, 15,5 g tłuszczu 60,6 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

Jeden nieduży pączek waży około 70 g – sprawdź ile to kalorii!

Oznacza to spożycie 290 kcal. Tyle kalorii ma mniej więcej pożywna pełnowartościowa kolacja na diecie 1400 kcal

W przeliczeniu na energię: białko z pączka dostarcza 7% energii, tłuszcz 34% energii, węglowodany przyswajalne 59% energii

Źródło: „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005

TŁUSTY CZWARTEK, to dzień kiedy możemy z czystym sumieniem zjeść pączka, faworki lub inne smakołyki ze zwiększoną ilością cukru i tłuszczu.

Wygląd pączka

Jeśli pączek ma jasną obwódkę i nie jest bardzo ciemny, oznacza to że został prawidłowo usmażony w optymalnej temperaturze z każdej strony.

Kaloryczność

Kolor zbyt ciemny będzie równoznaczny z wchłonięciem większej ilości tłuszczu, a co za tym idzie z podniesioną kalorycznością pączka.

Zapach

Zapach powinien być delikatny i charakterystyczny dla mieszanki cukru, tłuszczu oraz nadzienia. Zbyt intensywny może oznaczać dodatek aromatów.

Świeżość

Świeży i właściwie wykonany pączek powinien po naciśnięciu go palcem powrócić do pierwotnego kształtu.

Unikaj pomarszczonych pączków i z pokruszonym lukrem.

Cena

Pączek za parę groszy nie będzie gwarantował wysokiej jakości produktu. Lepiej zjeść mniej pączków bardzo dobrej jakości, niż kupować ich dużo za pół ceny, aby zaspokoić swoje łakomstwo.

Pamiętaj, że im więcej skonsumujesz, tym dłużej będziesz powracać do swojej wcześniejszej sylwetki.

Na skutki łakomstwa nie trzeba długo czekać.

Pączek

Otyłość brzuszna po spożyciu pączków

Połączenie dużej ilości cukru i tłuszczu sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, a zwłaszcza tłuszczu w okolicach brzucha.

Zjadając pączka możesz go uzupełnić produktem bogatym w białko, np. chudym twarogiem, aby zapobiec nadmiernemu odkładaniu się tłuszczu trzewnego.

Jeśli Twój brzuch wygląda nie tak jak powinien, zdecyduj się na stałe wprowadzić smaczną urozmaicona zdrową dietę.

Wsparcie dietetyka

Wsparcie dietetyka w skomponowaniu odżywczych posiłków, czyli JESZ, CHUDNIESZ i WSPANIALE SIĘ CZUJESZ,  będzie TU nieocenione.

Skontaktuj się ze mną jak najszybciej! POMOGĘ poprawić sylwetkę, a nawet całkowicie ją zmienić. Określę prawidłowe proporcje pokarmów w posiłkach dobranych indywidualnie do Twoich potrzeb. Zdrowe nawyki żywieniowe pozostaną i będą służyć po zakończeniu terapii żywieniowej.

Jeśli chcesz osiągnąć sukces w odchudzaniu, skorzystaj z oferty dietetyka.

Poprawianie sylwetki dietą restrykcyjną, niskokaloryczną, niedoborową w składniki pokarmowe, czyli gwałtowne odchudzanie „dietami cud” lub długotrwałe oczyszczanie organizmu prowadzące do szybkiej utraty masy ciała – jest szkodliwe i kończy się efektem jojo w przypadku powrotu do dawnych nawyków żywieniowych. Dieta restrykcyjna może zakończyć się również kamicą żółciową. Korzystanie z suplementów na odchudzanie może także okazać się szkodliwe dla zdrowia. Podstawą uzyskania właściwych efektów jest zrównoważona pełnowartościowa dieta uzupełniona właściwie dobranymi suplementami diety zawierającymi minerały, witaminy i antyoksydanty.

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.