Ryzyko chorób

Otyłość a choroby cywilizacyjne

Nadmierne okrągłości w okolicach brzucha, bioder i ud mogą być dla nas poważnym problemem estetycznym. Są też tacy, którzy postanawiają pokochać swoje kształty i nie traktują tego jako problemu. Tymczasem nadmiar tkanki tłuszczowej, a tym bardziej otyłość jest zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego zmiana nawyków żywieniowych powinna być priorytetem dla osób będących w grupie ryzyka.

Nie każdy wie, że zarówno nadwaga, jak i otyłość uznawane są za choroby cywilizacyjne. Z jednej strony otyłość prowadzi do podwyższenia takich parametrów fizjologicznych jak: cholesterol, trójglicerydy, poziom glukozy, insuliny i enzymów wątrobowych oraz Odczynu Biernackiego (OB w diagnostyce medycznej służy jako wskaźnik przewlekłych procesów zapalnych, reumatycznych i nowotworowych). Z drugiej strony otyłość przyczynia się do obniżenia poziomu m. in. hormonu wzrostu, testosteronu i hormonów tarczycy. Ponadto skutkiem otyłości może być bezdech senny oraz nietolerancje pokarmowe wynikające z dysbiozy jelitowej (zaburzenie składu flory jelitowej).

Według danych (2022) Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu z nas ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły.

Ryzyko wystąpienia takich chorób dietozależnych jak:

  • inulinooporność
  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • niewydolność nerek
  • dna moczanowa
  • niektóre nowotwory, np. jelita grubego
  • choroby tarczycy, niedoczynność, nadczynność, Hashimoto
  • choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • choroby kości, ścięgien, mięśni, tkanki łącznej i skóry
  • choroby wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby
  • niepłodność

zwiększa się wraz ze wzrostem wskaźnika BMI i WHR. Dlatego w porę zadbaj o siebie!

Odchudzanie z dietetykiem jest łatwiejsze i skuteczniejsze

Zdrową, dobrze zbilansowaną dietą możemy zapobiec potencjalnym zachorowaniom, a w przypadku istniejących schorzeń, można doprowadzić do polepszenia parametrów fizjologicznych. Lekarz może wówczas zadecydować o zmniejszeniu ilości przyjmowanych leków.

Im szybciej weźmiemy się za siebie, tym łatwiej osiągniemy cel. Zwlekanie ze zmianą stylu życia, doprowadzi do chorób metabolicznych. W przypadku ich istnienia – dalszy brak interwencji pogłębi problemy ze zdrowiem, wymusi niezbędne leczenie farmakologiczne i wydłuży czas uzyskania poprawy stanu zdrowia, jeśli w końcu podejmiemy decyzję o redukcji nadmiernej masy ciała.

Dlatego zacznij już działać!

Autor: Dr Anna Brinken

Zagadnieniami dotyczącymi żywienia zajmuję się od ponad 20 lat. Przez większość tego czasu miały one charakter naukowy. Zainteresowania moje skupiały się głównie wokół jakości białka roślinnego oraz stopnia jego wykorzystania przez żywy organizm w powiązaniu z obecnością w diecie związków antyodżywczych. Zwieńczeniem badań było uzyskanie stopnia naukowego doktora w zakresie oceny wartości odżywczej produktów roślinnych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Oprócz pracy naukowej, zajmowałam się również edukacją młodzieży akademickiej. W 2012 roku uzyskałam kwalifikacje zawodowe dietetyka.