Aparat do analizy składu ciała
Analiza bioimpedancji elektrycznej (BIA, bioelectricalimpedanceanalysis) stanowi wiarygodny, nieinwazyjny, bezpieczny i skuteczny sposób badania składu ciała zarówno u osób zdrowych jak i chorych.
W gabinecie dietetycznym SanusDiet metoda BIA stosowana jest przy użyciu nowoczesnego Analizatora Segmentowego Składu Ciała JAWON MEDICAL ioi-353.
Jest to aparat medyczny, który pozwala na określenie zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, masy tkanek miękkich, zawartości wody, białka i minerałów. Urządzenie wykonuje także szczegółową analizę obszaru brzucha, czyli ocenę wisceralnej tkanki tłuszczowej.
Określenie poszczególnych komponentów w ciele, ocena podstawowej przemiany materii oraz wieku metabolicznego umożliwia określenie typu sylwetki badanego.

Wyniki otrzymane za pomocą analizy impedancji bioelektrycznej są wysoce powtarzalne.
Na podstawie pomiaru ilości tkanki tłuszczowej i tkanek miękkich ustala się spersonalizowaną kaloryczność diety odpowiednią do realizacji celów dietetycznych uwzględniających również aktywność fizyczną.
Informacje uzyskane tą metodą są przydatne również w ocenie stanu zdrowia pacjentów po przebytych ciężkich chorobach czy intensywnym leczeniu powodującym wyniszczenie organizmu.
Dzięki badaniu metodą BIA, dietetyk dobiera odpowiednią kurację dietetyczną mającą na celu w przypadku nadwagi lub otyłości – redukcję masy ciała lub w razie niedowagi – zwiększenie masy ciała. Przy czym ważnym elementem terapii dietetycznej jest uzyskanie korzystnego stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej, redukcji tłuszczu trzewnego oraz prawidłowego nawodnienia organizmu.
Prawidłowe wykonane BIA, w połączeniu z indywidualna dietą i odpowiednimi ćwiczeniami, może stanowić bazę dla zapobiegania i leczenia chorób cywilizacyjnych takich jak: nadwaga, otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niektóre nowotwory (np. jelita grubego) czy choroby układu krążenia.
PARAMETRY

VFA – obszar tłuszczu trzewnego (cm2) oraz poziom tłuszczu trzewnego
Tkanka tłuszczowa trzewna jest to tkanka zgromadzona wokół narządów wewnętrznych stanowiąca dla ich warstwę ochronną. Jej nadmiar może prowadzić do powstawania zespołu polimetabolicznego będącego zespołem czynników ryzyka niedokrwiennej choroby serca, do których należy zaliczyć otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemię, zaburzenia tolerancji glukozy, nadkrzepliwość krwi, hiperurykemię i inne.
Jeśli obszar tłuszczu trzewnego przekracza 100 cm2, osobę badaną można określić jako otyłą.
Poziom wnikania tkanki tłuszczowej w głąb jamy brzusznej:
- poziom 1 – 4 odpowiada podskórnej tkance tłuszczowej
- poziom 5 – 8 odpowiada zrównoważonej tkance tłuszczowej
- poziom 9 – 10 odpowiada granicy tłuszczu podskórnego a tłuszczu trzewnego
- poziom 11 – 15 odpowiada trzewnej tkance tłuszczowej typu I
- poziom 16 – 20 odpowiada trzewnej tkance tłuszczowej typu II
BMI – index masy ciała
BMR – podstawowa przemiana materii PPM (kcal)
TEE – całkowity wydatek energetyczny (kcal)
AMB – wiek metaboliczny
Jest to wiek fizyczny pacjenta, oceniany na podstawie analizy proporcji poszczególnych komponentów w ciele, z uwzględnieniem płci i wieku. AMB dla osób poniżej 21 roku życia jest taki sam jak wiek biologiczny.
Zawartość minerałów (kg)
Białko – zawartość protein (kg)
Rodzaj budowy ciała (9 rodzajów)
Budowa ciała oceniana jest na podstawie wskaźnika masy ciała BMI oraz procentowej zawartości tkanki tłuszczowej, które są głównymi kryteriami oceny otyłości. Urządzenie określa następujące typy budowy ciała: ukryta otyłość, wysokie otłuszczenie, otyłość, słabe umięśnienie, w normie, mocne umięśnienie, niskie otłuszczenie, niskie otłuszczenie i mocne umięśnienie, typ atletyczny.
AC – Szacunkowy obwód brzucha
Optymalna wartość dla mężczyzn <102 cm, dla kobiet <88cm.
WHR – Szacunek stosunku obwodu talii do obwodu bioder
Impedancja
Jest to ogólny opór elektryczny przewodnika w obwodach prądu zmiennego. Impedancja jest mierzona w omach. Składa się z rezystancji (opór czynny) oraz reaktancji (opór bierny). Określa oporność organizmu na prąd elektryczny, który przepływa przez ciało badanego podczas pomiaru.