Dieta spersonalizowana

Od czego zależą efekty stosowanej diety?

Efekty zależą nie tylko od zastosowanej diety, ale również od takich czynników, jak: płeć, wiek, wzrost, stopień otyłości, niedowagi, intensywności uprawianej aktywności sportowej i towarzyszących schorzeń. Dlatego dieta powinna być spersonalizowana, czyli w jak największym stopniu dopasowana do potrzeb pokarmowych konkretnej osoby na każdym etapie realizacji celu dietetycznego.

Dzięki temu trwale zmienisz swój sposób żywienia, gdyż prawidłowo ułożona i prowadzona dieta zapewni Ci sytość, a jednocześnie pozwoli uzyskać wymierne korzystne dla Ciebie efekty. Dodatkowo skład posiłków, który nie jest ani restrykcyjny, ani wydumany ułatwi przejście całego cyklu terapii dietetycznej. Na pewno większe efekty uzyskasz po dłuższym okresie opieki dietetycznej, co najmniej 2-3 miesięcznej. W rezultacie nowe nawyki żywieniowe pozostaną nawet po zakończeniu opieki dietetycznej. Sam/sama będziesz umieć dobierać pokarmy, aby zaspokoić swoje potrzeby kaloryczne, białkowe, tłuszczowe, węglowodanowe i błonnikowe. Ponadto odpowiednia różnorodność zjadanych produktów spożywczych dostarczy Ci niezbędnych minerałów i witamin.

Od czego zależy ilość traconych kilogramów tłuszczu tygodniowo?
Szybciej będzie chudł z tkanki tłuszczowej mężczyzna wysokiego wzrostu, otyły, uprawiający sport o optymalnej intensywności treningów (na jednym biegunie), wolniej kobieta niskiego wzrostu z umiarkowaną otyłością bez aktywności sportowej, z zaburzeniami hormonalnymi (na przeciwnym biegunie).
Co się dzieje, gdy ilość kilogramów traconych w ciągu tygodnia jest zbyt szybka?

Dochodzi do utraty masy mięśniowej dającej uczucie zimna. Zbyt długo trwająca głodówka może doprowadzić do powstania kamieni żółciowych. Dzieje się tak przy gwałtownym i drastycznym zmniejszeniu udziału tłuszczu w diecie.

Stosowanie optymalnie zbilansowanej zdrowej (urozmaiconej) diety spowoduje, że  zmienisz nawyki żywieniowe, w konsekwencji uzyskujesz poprawę samopoczucia i zdrowia oraz więcej energii na co dzień. Dodatkowym atutem wprowadzenia zdrowej diety w domu zachęci pozostałych członków rodziny do spróbowania zdrowych, kolorowych i smacznych posiłków.

IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO

IBS – doskwierająca dolegliwość

IBS (ang. irritable bowel syndrome) zdiagnozowane i co dalej?

Przewlekły ból brzucha, to jeden z objawów IBS

Co masz robić, aby uporać się z problemem chorych jelit?

  • wprowadź urozmaiconą zdrową dietę pozbawioną słodyczy, fast food’ów i alkoholu
  • zrezygnuj z palenia tytoniu
  • zastosuj probiotyki
  • wprowadź umiarkowaną aktywność fizyczną
  • naucz się technik relaksacyjnych

Probiotyki

Koniecznie zastosuj terapię probiotykową. Na przykład rekomendowane szczepy bakteryjne, to:

Czytaj dalej „IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO”

Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości i poprawy zdrowia

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny, to roślinne substancje mające podobne działanie do ludzkich estrogenów.

Siemię lniane jako źródło fitoestrogenów

Fitoestrogeny i menopauza

Substancje te działające jak żeńskie hormony, pomogą w łagodniejszy sposób przejść uciążliwy okres menopauzy. Fitoestrogeny będą wspomagać ochronę przed osteoporozą, miażdżycą, nadciśnieniem i innymi dolegliwościami charakterystycznymi dla tego trudnego czasu dla kobiety.

Czytaj dalej „Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości i poprawy zdrowia”

Dieta w osteoporozie i suplementacja

Wpływ diety na masę kostną

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie jest bardzo ważna, jednak problem z osteoporozą będzie tym większy im mniej zadbamy zawczasu o zdrowy tryb życia. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą zaburzać mineralizację układu kostnego w okresie wzrastania i rzutować na przyszłą szczytową masę kostną w wieku ok. 30 lat. Zdaniem naukowców im mniej kości zbudowaliśmy w młodości, tym niższą uzyskujemy szczytową masę kostną.

Osłabienie kości może rozwijać się podstępnie w ciągu wielu lat, a nawet dziesięcioleci. Jest to jednoznaczne z rozwojem osteopenii i osteoporozy i zwiększonym ryzykiem złamań w przyszłości. Osteopenia może wystąpić już u dzieci. Jeśli współistnieje z bólami mięśniowo-szkieletowymi niejasnego pochodzenia, jest wskazaniem do szczególnej obserwacji i kontroli zdrowia dzieci.

Czytaj dalej „Dieta w osteoporozie i suplementacja”

Cukier trzcinowy czy buraczany

Cukier trzcinowy czy buraczany – co wybrać?

Pod względem kalorycznym wszystkie rodzaju cukru są zbliżone. Pozostaje kwestia smaku i upodobań.

Tam, gdzie to możliwe słodki deser powinniśmy przygotowywać jednak z owoców bez dodatku cukru, które oprócz słodkiej fruktozy dostarczają nam witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika, tak ważnego dla uzyskania poczucia sytości, zrównoważonego poziomu glukozy we krwi, oczyszczania organizmu z toksyn i prawidłowej pracy jelit.

Cukier trzcinowy czy buraczany
Czytaj dalej „Cukier trzcinowy czy buraczany”

Piwo – prozdrowotny napój?

Czy piwo, to prozdrowotny napój?

Piwo, to napój wypijany dla przyjemności, tymczasem nie wszyscy wiedzą, że ma ono działanie prozdrowotne pod warunkiem, że spożywane jest z umiarem.

Istnieje jednak ryzyko, że małe ilości spożywanego piwa z czasem nie wystarczą i niewinne popijanie może przerodzić się w nałóg. Przyjmuje się, że umiarkowane ilości spożywanego alkoholu, to dla mężczyzny dwa drinki dziennie, czyli 20 g czystego alkoholu, dla kobiety 1 drink, czyli 10 g alkoholu, przy czym minimum dwa dni w tygodniu powinny być całkowicie wolne od alkoholu.

Piwo to prozdrowotny napój?

Za 1 drinka uważa się kieliszek wódki o zawartości 40% etanolu (25 ml), lampkę wina 13-10% (75-100 ml) lub szklankę piwa 5-4% (200-250 ml). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przestrzega, że nieprzekraczalna ilość alkoholu dla mężczyzn to 40 g, a dla kobiet 20 g dziennie. Dla mężczyzn jest to maks. 0,5 l piwa, dla kobiety 0,25 l dziennie. 

Czytaj dalej „Piwo – prozdrowotny napój?”

Tłusty czwartek

 Tłusty czwartek obfity w kalorie

Słodki, mięciutki, rozpływający się w ustach, z ulubionym nadzieniem. Taki jest prawdziwy PĄCZEK

Pączek

Każdy wie, że jest kaloryczny, ale dla przypomnienia podaję jego wartość odżywczą: w 100 g: 414 kcal, 7,6 g białka, 15,5 g tłuszczu 60,6 g węglowodanów przyswajalnych, 1,5 g błonnika

Jeden nieduży pączek waży około 70 g – sprawdź ile to kalorii!

Oznacza to spożycie 290 kcal. Tyle kalorii ma mniej więcej pożywna pełnowartościowa kolacja na diecie 1400 kcal

W przeliczeniu na energię: białko z pączka dostarcza 7% energii, tłuszcz 34% energii, węglowodany przyswajalne 59% energii

Źródło: „Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw” Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. Wydanie III rozszerzone i uaktualnione, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2005
Czytaj dalej „Tłusty czwartek”

Ile jajek można zjeść?

Święta Wielkanocne, a z nimi ogrom jajek, które spożyjemy – można powiedzieć – bezkarnie.

Przez wiele lat docierały do nas informacje, że jajek nie należy jeść częściej niż jedno 2-3 razy w tygodniu ze względu na obecność znacznych ilości cholesterolu, a jego nadmiar w organizmie może oznaczać większe ryzyko miażdżycy. Tymczasem jajo, to samo zdrowie.

Zdrowe jajo

Jajo zawiera po pierwsze korzystne proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, kwasy omega-3. Po drugie charakteryzuje się białkiem o wzorcowym składzie aminokwasowym oraz bogatym składem witamin i minerałów. Dodatkowym atutem są właściwości przeciwdrobnoustrojowe (proteiny), poprawiające pamięć (lecytyna) i korzystnie działające w profilaktyce i schorzeniach oczu (luteina i zeaksantyna). Jakże mogłoby być inaczej, przecież jajko to nie tylko potencjalne miejsce, ale i stołówka dla rozwijającego się ptasiego płodu. Powinniśmy korzystać z jego wartości odżywczych. Będzie ono ważnym składnikiem diety, szczególnie dla dzieci, młodzieży w okresie ich wzrostu oraz dla osób w podeszłym wieku.

Ile jajek można zjeść i czy zwiększają ryzyko miażdżycy?

Czytaj dalej „Ile jajek można zjeść?”

Chory z zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu, to powód licznych chorób. Sięgasz po farmaceutyki i dalej narzekasz na zdrowie. Często odwiedzasz przychodnie, być może szpitale, albo udajesz że wszystko jest w porządku, do czasu …

Jeśli źle się czujesz, wypadają Ci włosy, uskarżasz się na ból głowy, masz problemy ze snem, odczuwasz ciągłe dolegliwości zdrowotne, a nawet męczy Cię jakaś choroba, to z dużym prawdopodobieństwem przyczyną jest zakwaszenie organizmu.

Zła dieta a zakwaszenie organizmu
Czytaj dalej „Chory z zakwaszenia”