Dieta spersonalizowana

Od czego zależą efekty stosowanej diety?

Efekty zależą nie tylko od zastosowanej diety, ale również od takich czynników, jak: płeć, wiek, wzrost, stopień otyłości, niedowagi, intensywności uprawianej aktywności sportowej i towarzyszących schorzeń. Dlatego dieta powinna być spersonalizowana, czyli w jak największym stopniu dopasowana do potrzeb pokarmowych konkretnej osoby na każdym etapie realizacji celu dietetycznego.

Dzięki temu trwale zmienisz swój sposób żywienia, gdyż prawidłowo ułożona i prowadzona dieta zapewni Ci sytość, a jednocześnie pozwoli uzyskać wymierne korzystne dla Ciebie efekty. Dodatkowo skład posiłków, który nie jest ani restrykcyjny, ani wydumany ułatwi przejście całego cyklu terapii dietetycznej. Na pewno większe efekty uzyskasz po dłuższym okresie opieki dietetycznej, co najmniej 2-3 miesięcznej. W rezultacie nowe nawyki żywieniowe pozostaną nawet po zakończeniu opieki dietetycznej. Sam/sama będziesz umieć dobierać pokarmy, aby zaspokoić swoje potrzeby kaloryczne, białkowe, tłuszczowe, węglowodanowe i błonnikowe. Ponadto odpowiednia różnorodność zjadanych produktów spożywczych dostarczy Ci niezbędnych minerałów i witamin.

Od czego zależy ilość traconych kilogramów tłuszczu tygodniowo?
Szybciej będzie chudł z tkanki tłuszczowej mężczyzna wysokiego wzrostu, otyły, uprawiający sport o optymalnej intensywności treningów (na jednym biegunie), wolniej kobieta niskiego wzrostu z umiarkowaną otyłością bez aktywności sportowej, z zaburzeniami hormonalnymi (na przeciwnym biegunie).
Co się dzieje, gdy ilość kilogramów traconych w ciągu tygodnia jest zbyt szybka?

Dochodzi do utraty masy mięśniowej dającej uczucie zimna. Zbyt długo trwająca głodówka może doprowadzić do powstania kamieni żółciowych. Dzieje się tak przy gwałtownym i drastycznym zmniejszeniu udziału tłuszczu w diecie.

Stosowanie optymalnie zbilansowanej zdrowej (urozmaiconej) diety spowoduje, że  zmienisz nawyki żywieniowe, w konsekwencji uzyskujesz poprawę samopoczucia i zdrowia oraz więcej energii na co dzień. Dodatkowym atutem wprowadzenia zdrowej diety w domu zachęci pozostałych członków rodziny do spróbowania zdrowych, kolorowych i smacznych posiłków.

IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO

IBS – doskwierająca dolegliwość

IBS (ang. irritable bowel syndrome) zdiagnozowane i co dalej?

Przewlekły ból brzucha, to jeden z objawów IBS

Co masz robić, aby uporać się z problemem chorych jelit?

  • wprowadź urozmaiconą zdrową dietę pozbawioną słodyczy, fast food’ów i alkoholu
  • zrezygnuj z palenia tytoniu
  • zastosuj probiotyki
  • wprowadź umiarkowaną aktywność fizyczną
  • naucz się technik relaksacyjnych

Probiotyki

Koniecznie zastosuj terapię probiotykową. Na przykład rekomendowane szczepy bakteryjne, to:

Czytaj dalej „IBS – DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO”

Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości i poprawy zdrowia

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny, to roślinne substancje mające podobne działanie do ludzkich estrogenów.

Siemię lniane jako źródło fitoestrogenów

Fitoestrogeny i menopauza

Substancje te działające jak żeńskie hormony, pomogą w łagodniejszy sposób przejść uciążliwy okres menopauzy. Fitoestrogeny będą wspomagać ochronę przed osteoporozą, miażdżycą, nadciśnieniem i innymi dolegliwościami charakterystycznymi dla tego trudnego czasu dla kobiety.

Czytaj dalej „Fitoestrogeny – żywieniowe wspomagacze młodości i poprawy zdrowia”

Dieta w osteoporozie i suplementacja

Wpływ diety na masę kostną

Dieta w osteoporozie

Dieta w osteoporozie jest bardzo ważna, jednak problem z osteoporozą będzie tym większy im mniej zadbamy zawczasu o zdrowy tryb życia. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe mogą zaburzać mineralizację układu kostnego w okresie wzrastania i rzutować na przyszłą szczytową masę kostną w wieku ok. 30 lat. Zdaniem naukowców im mniej kości zbudowaliśmy w młodości, tym niższą uzyskujemy szczytową masę kostną.

Osłabienie kości może rozwijać się podstępnie w ciągu wielu lat, a nawet dziesięcioleci. Jest to jednoznaczne z rozwojem osteopenii i osteoporozy i zwiększonym ryzykiem złamań w przyszłości. Osteopenia może wystąpić już u dzieci. Jeśli współistnieje z bólami mięśniowo-szkieletowymi niejasnego pochodzenia, jest wskazaniem do szczególnej obserwacji i kontroli zdrowia dzieci.

Czytaj dalej „Dieta w osteoporozie i suplementacja”

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej – wprowadzone zmiany

Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej została opublikowana przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ). Różni się ona znacząco od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych. Eksperci uwzględnili wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.

Największą zmianą w nowej piramidzie, względem poprzedniej wersji z 2009 r., jest „awans” warzyw i owoców na najważniejsze, pierwsze miejsce wśród grup produktów spożywczych zalecanych do spożycia. Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe, teraz występują na drugim miejscu.
Czytaj dalej „Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”

Czy warto jeść chleb?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Zdrowy chleb zawiera cenne składniki, takie jak węglowodany złożone, błonnik, minerały i witaminy. Węglowodany dostarczają niezbędnej energii dla organizmu. Błonnik powoduje, że energia ta uwalniana jest powoli. Poziom glukozy we krwi zwiększa się stopniowo, po czym powoli opada. Chleb z mąki pszennej z wielokrotnego przemiału typ 750 lub jasnej żytniej typ 580 jest w dużej części pozbawiony błonnika. W efekcie po spożyciu poziom glukozy gwałtownie wzrasta i równie gwałtownie opada. Następuje uczucie zmęczenia i głodu. Sięgamy wtedy zbyt szybko po następny posiłek, najczęściej obfitujący w proste cukry (słodycze). Dlatego im niższy stopień przemiału, tym lepiej. Błonnik daje uczucie sytości, która utrzymuje się przez następne 3-4 godziny. Chleb wykonany z mąki sitkowej (typ 1400), graham (1850) z mąki pszennej, razowy (2000) i pełnego przemiału (3000), charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Dostarcza odpowiedniej ilości błonnika, witamin i minerałów. Typ określa nam udział minerałów w mące, np. typ 1400 – 1,4%, typ 2000 – 2% minerałów.

Bochenek chleba razowego (0,5 kg) wykonany w 100% z mąki żytniej na zakwasie żytnim można kupić za ok. 4,2 zł.

Najczęściej spożywa się chleb wykonany z mieszaniny mąki żytniej i pszennej o różnym stopniu przemiału. Im wyższy udział mąki z wysokim numerem typu, tym lepiej.
Chleb - gluten - dieta bezglutenowa - zdrowa dieta
Chleb wykonany z mąki z wyższym numerem typu jest bogatym źródłem błonnika, minerałów i witamin z grupy B
Czytaj dalej „Czy warto jeść chleb?”

Dieta owsiana

Jak jeść płatki owsiane, aby schudnąć?

Wystarczy jeden dzień w tygodniu przejść na owsiankę, aby schudnąć! Według zaleceń, które możemy znaleźć na niektórych portalach internetowych, dietę owsianą można stosować nawet przez dłuższy czas. Ale czy na pewno wyjdzie to nam na zdrowie?
dieta owsiana

Na różnych portalach internetowych można znaleźć wiele propozycji diet owsianych stosowanych 1 raz w tygodniu, które powinny wg autorów oczyścić przewód pokarmowy, odchudzić i poprawić cerę.

Jednym z pomysłów jest picie owsianki przygotowanej wg receptury: 6-7 łyżek płatków owsianych i 2 l mleka chudego. Owsiankę spożywa się przez cały dzień w 5 porcjach co 2-3 godziny. Do każdej porcji dosypujemy otręby owsiane. Są też inne propozycje, gdzie płatki owsiane są jednym z komponentów posiłku. Ogrom informacji jakie możemy znaleźć w internecie powodują, że już nie wiemy co jest naprawdę zdrowe. Internetowe zalecenie dotyczące zdrowego odżywiania często wykluczają się wzajemnie. Postanowiłam przeanalizować pod względem odżywczym dietę owsianą przygotowaną wyłącznie na bazie owsianki z dodatkiem otrębów. Następnie znacznie zmodyfikowałam ją, wprowadzając inne produkty. Przy analizie dwóch rodzajów diet owsianych posłużyłam się komputerowym programem ALIANT.

Czytaj dalej „Dieta owsiana”

O czym biegacz wiedzieć powinien ?

Bieg po zdrowie

Biegi stają się są coraz bardziej popularnym sportem wytrzymałościowym. Wiele osób biega rekreacyjnie, decydując się później uczestniczyć w półmaratonach i maratonach. Pomysł na aktywność fizyczną przeradza się w pasję. Chcąc uzyskać lepsze rezultaty biegacze przygotowują się fizycznie, ale może to być niewystarczający wkład pracy nad sobą, aby osiągnąć zamierzony sukces.

Dieta dla biegacza

Dieta dla biegacza

Bardzo ważnym elementem odpowiedniego przygotowania się do startu jest zgromadzenie, a następnie wykorzystanie zasobów energetycznych oraz właściwe dostosowanie ilości i rodzaju przyjmowanych płynów.

Gromadzenie glikogenu odbywa się dzięki dostarczanym z pożywieniem węglowodanom. Są one kluczowym makroskładnikiem w diecie biegacza maratończyka. Odpowiednio dobrana ilość do spożycia przed i w trakcie zawodów  pomoże osiągnąć wymarzony wynik. Odbudowanie zapasów glikogenu po treningu, a tym bardziej po zawodach jest ściśle powiązane z ilością dostępnych węglowodanów w diecie, zarówno tych łatwo przyswajalnych, jak i złożonych bogatych w błonnik. Optymalna ilość węglowodanów przyswajalnych powinna dostarczać do diety ok. 50% prawidłowo obliczonych potrzeb energetycznych, przy dłużej trwających i intensywniejszych treningach do 70%. Pokarmy zawierające cukry proste będą jak najbardziej wskazane zaraz po treningu. Powinny być one łączone z białkowymi. Jogurt z bananem będzie tu właściwym zestawieniem, nawet dla osób odchudzających się.  Dostarczone w ten sposób białko i łatwo przyswajalne cukry mają za zadanie odbudować masę mięśniową i zapasy glikogenu. Zamiast jogurtu można użyć białko serwatkowe. Szybko narastające objawy zmęczenia i problem z utrzymaniem wysokiej intensywności wysiłkowej podczas biegów, są wynikiem niemal całkowitego wyczerpania zasobów glikogenu w mięśniach i wątrobie.

Czytaj dalej „O czym biegacz wiedzieć powinien ?”

Ryzyko chorób

Otyłość a choroby cywilizacyjne

Nadmierne okrągłości w okolicach brzucha, bioder i ud mogą być dla nas poważnym problemem estetycznym. Są też tacy, którzy postanawiają pokochać swoje kształty i nie traktują tego jako problemu. Tymczasem nadmiar tkanki tłuszczowej, a tym bardziej otyłość jest zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego zmiana nawyków żywieniowych powinna być priorytetem dla osób będących w grupie ryzyka.

Nie każdy wie, że zarówno nadwaga, jak i otyłość uznawane są za choroby cywilizacyjne. Z jednej strony otyłość prowadzi do podwyższenia takich parametrów fizjologicznych jak: cholesterol, trójglicerydy, poziom glukozy, insuliny i enzymów wątrobowych oraz Odczynu Biernackiego (OB w diagnostyce medycznej służy jako wskaźnik przewlekłych procesów zapalnych, reumatycznych i nowotworowych). Z drugiej strony otyłość przyczynia się do obniżenia poziomu m. in. hormonu wzrostu, testosteronu i hormonów tarczycy. Ponadto skutkiem otyłości może być bezdech senny oraz nietolerancje pokarmowe wynikające z dysbiozy jelitowej (zaburzenie składu flory jelitowej).

Według danych (2022) Narodowego Funduszu Zdrowia i Głównego Urzędu Statystycznego, co drugi dorosły w Polsce (powyżej 15+) ma kilka kilogramów za dużo. Trzech na pięciu z nas ma nadwagę, a jeden na czterech jest otyły.

Ryzyko wystąpienia takich chorób dietozależnych jak:

  • inulinooporność
  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • nadciśnienie tętnicze
  • niewydolność nerek
  • dna moczanowa
  • niektóre nowotwory, np. jelita grubego
  • choroby tarczycy, niedoczynność, nadczynność, Hashimoto
  • choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • choroby kości, ścięgien, mięśni, tkanki łącznej i skóry
  • choroby wątroby, niealkoholowe stłuszczenie wątroby
  • niepłodność

zwiększa się wraz ze wzrostem wskaźnika BMI i WHR. Dlatego w porę zadbaj o siebie!

Odchudzanie z dietetykiem jest łatwiejsze i skuteczniejsze

Zdrową, dobrze zbilansowaną dietą możemy zapobiec potencjalnym zachorowaniom, a w przypadku istniejących schorzeń, można doprowadzić do polepszenia parametrów fizjologicznych. Lekarz może wówczas zadecydować o zmniejszeniu ilości przyjmowanych leków.

Im szybciej weźmiemy się za siebie, tym łatwiej osiągniemy cel. Zwlekanie ze zmianą stylu życia, doprowadzi do chorób metabolicznych. W przypadku ich istnienia – dalszy brak interwencji pogłębi problemy ze zdrowiem, wymusi niezbędne leczenie farmakologiczne i wydłuży czas uzyskania poprawy stanu zdrowia, jeśli w końcu podejmiemy decyzję o redukcji nadmiernej masy ciała.

Dlatego zacznij już działać!