Wybór diety – skład i spersonalizowanie
Opracowane przeze mnie jadłospisy są zdrową i zróżnicowaną dietą nie obciążającą organizm.

Zmiana nawyków żywieniowych podczas opieki dietetycznej oraz poznanie właściwych proporcji pokarmów (pieczywa, makaronów, kaszy, mięsa, warzyw, owoców itp.) w codziennym jadłospisie, gwarantuje utrzymanie efektów również po etapie odchudzania lub w przypadku niedowagi po uzyskaniu normatywnej masy ciała.
Zdrowa dieta, którą oferuję nie wymaga wielkich wyrzeczeń. Nie zamierzam nikogo głodzić. Wysłucham każdego, aby dowiedzieć się o jego preferencjach pokarmowych, powiem jakie błędy żywieniowe popełnia. To co będzie możliwe, zostawię w nowym zdrowym jadłospisie.
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

Oferta zapewnia dietę zróżnicowaną opracowaną zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia PAN w Warszawie, czyli zawiera pokarmy z każdej grupy produktów żywnościowych.
Jeśli szukasz czegoś specjalnego dla siebie, to do wyboru masz również:
- dieta wegetariańska (bezmięsna)
- dieta fleksitariańska (z ograniczoną ilością produktów odzwierzęcych)
- dieta wegańska (roślinna)
- MIND (dieta dla poprawy pracy mózgu i funkcji poznawczych)
- DASH (dieta przeciwzapalna, dieta w chorobach autoimmunologicznych, dieta obniżająca ciśnienie tętnicze, dieta przeciwmiażdżycowa)
- dieta w innych chorobach dietozależnych
Diety wegetariańska i wegańska
Względy etyczne lub zdrowotne skłaniają niektórych do wprowadzenia diety wegetariańskiej lub trudniejszej do zbilansowania pod względem składników pokarmowych diety wegańskiej. Dlatego zachęcam do skorzystania z profesjonalnie ułożonej diety i opieki dietetyka, szczególnie na początku jej wprowadzania.
Dieta MIND
Każdy chciałby jak najdłużej zachować zdolność mówienia, myślenia i kojarzenia. Długotrwałe błędy dietetyczne mogą przyspieszyć degenerację mózgu. Stosując odpowiednią dietę można zapobiec, a przynajmniej opóźnić utratę funkcji poznawczych, zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera lub spowolnić postęp tej choroby. Skorzystaj z pomocy dietetyka, wprowadź zdrową dla mózgu dietę. Żyjemy coraz dłużej. Sprawmy, aby to życie było zdrowe i przyjemne.
Wybór diety w chorobach dietozależnych
Co najważniejsze, dieta uwzględnia schorzenia dietozależne, w tym nietolerancje pokarmowe.
- dieta bezglutenowa
- dieta bezlaktozowa
- dieta low FODMAP (na bazie pokarmów niskofermentujących)
- dieta w chorobach jelit, np. IBS
- dieta przy anemii
- dieta przeciwzapalna (DASH)
- dieta onkologiczna
- dieta tarczycowa
- dieta przy Hashimoto
- dieta przy PCOS
- dieta diabetyka
- dieta przy inulinooporności
- dieta przy dnie moczanowej
- dieta przy niewydolności nerek
- dieta przy niepłodności
- dieta w chorobach skóry
- dieta po chorobie
Rodzaje chorób
Choroby, których przebieg można złagodzić stosując odpowiednio dobraną dietę i suplementację lub wesprzeć leczenie farmakologiczne, a nawet wyleczyć bez farmakologii:
- otyłość
- niedowaga
- hipercholesterolemia
- hipertriglicerydemia
- niepłodność
- choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca)

- nietolerancje pokarmowe (dieta DASH)
- choroby otępienne (demencja, Alzheimer, Parkinson) – dieta MIND
- osteoporoza
- choroby kostno-stawowe
- anemia
- zespół jelita drażliwego
- zaparcia, biegunki, wzdęcia
- insulinooporność
- stan przedcukrzycowy, cukrzyca
- zaburzenia równowagi-kwasowo-zasadowej
- dna moczanowa
- niewydolność nerek
- choroby tarczycy (nadczynność tarczycy, niedoczynność tarczycy, Hashimoto)
- choroby onkologiczne
- anoreksja (jadłowstręt psychiczny), bulimia (żarłoczność psychiczna)